Förr året ungefär vid den här årstiden blev jag med pastamaskin. En episk period började då där jag agerade självdeklarerad italienare i köket och gjorde pasta för glatta livet. Experimenterade en del. Ibland blev det himla bra. Andra gånger kan vi väl nöja oss med att säga att det blev mindre bra. Hemmagjord pasta är enkelt, roligt och gott! (oftast). Livet underlättas helt klart av en pastamaskin. Den jag har är från Anders Petter och den fungerar bra för mig. Ett tips på pastarecept kommer här:
Receptet kommer från Mera Pasta:
1,5 dl durumvetemjöl
1 medelstort ägg
1/2 tsk salt
1. Blanda mjöl och ägg.
2. Börja knåda. Degen kommer att kännas riktigt hård och jobbig
ibörjan. Efter några minuter blir den varm och börjar långsamt bli mer
formbar. Fortsätt tills den är slät och följer bra. Ett tips är att
fukta händerna på slutet. Det är som att det där lilla extra tillför
exakt det lilla extra som gör degen perfekt.
3.Lägg i en plastpåse eller plastfolie i ca 30 minuter. Det går även att skippa det och börja göra pastaformen på en gång.
4. Dela degen i två delar.
5. Rulla en liten stång lika lång som pastamaskinens bredd. Börja med
pastamaskinen bredaste tjocklek. Fortsätt två tjocklekar till. Vik ihop
degen igen så att den blir jämnt fyrkantig. Gå tillbaka några steg i
pastamaskinens tjocklek.
6. Fortsätt tills minsta tjocklek.
7. Lägg på en handduk för att torka lätt medans du gör den andra
delen. ( Om du nu gör receptet i flera satser, täck över pastan så att
den inte torkar.)
8. Välj vilken pasta du vill ha och rulla igenom med pastamaskinen.
9. Hängtorka några minuter innan kokning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar